Godt klædt på til alle vejrforhold

Hvad er lag på lag-metoden?

Hvordan holder man egentligt varmen, når man arbejder i kolde omgivelser? Hvis man er fysisk aktiv i kulden, er der stor risiko for at blive kold og fugtig efter at have svedt. For at undgå dette er det vigtigt at vide, hvordan man klæder sig korrekt på. 

Den bedste måde at holde kroppen varm og tør på kaldes 3-lags princippet. Når man bærer flere lag tøj oven på hinanden, er man nemlig optimalt beskyttet mod vind og vejr. Samtidig er det nemt at tage lag af eller på for at regulere kropstemperaturen. 

Herunder gennemgår vi, hvad de forskellige lag bør bestå af. 

Lag 1: Fugttransporterende

Det inderste lag bør være tyndt og strækbart, så det ikke strammer, når du bevæger dig. Derudover skal det kunne lede overskydende varme og fugt væk fra kroppen. 

Et oplagt valg til basislaget er termoundertøj eller skiundertøj i polyester, som netop er elastisk og har fugttransporterende egenskaber. 

Alternativt kan du vælge uldundertøj, da uld ligeledes er svedtransporterende. Uld er desuden åndbart, naturligt antibakterielt og temperaturregulerende. 

Bemærk, at du ikke bør vælge bomuld til det inderste lag, da det suger fugt fremfor at transportere det væk fra kroppen. 

Lag 2: Isolerende

Det mellemste lag bør både være isolerende og svedtransporterende. Det kan eksempelvis være en fleecetrøje, en dunjakke eller en trøje med uld. Mellemlaget bør være det varmeste lag i opbygningen. 

Hvis du sveder under fysisk aktivitet, kan du med fordel tage mellemlaget af, indtil du står stille eller holder pause. Dermed holder du kroppen tempereret. 

Lag 3: Beskyttende

Det yderste lag skal beskytte dig mod kulde, regn og vind. Et godt bud kunne være en åndbar jakke med membran, da dette sikrer, at overskydende fugt fra kroppen kan fordampe.  

Vi anbefaler, at du vælger et yderlag med tapede eller svejsede sømme for at undgå, at vand kan trænge ind gennem syningerne. Derudover bør det være i et forholdsvist let materiale, så du bevarer bevægelsesfriheden. 

En skaljakke eller regntøj fungerer udmærket som det yderste lag. Hvis det er meget koldt, kan du vælge en varm vinterjakke. 

Brug lag på lag-princippet til mange formål

3-lags metoden er naturligvis også velegnet til mange andre formål end arbejde. Du kan for eksempel bruge princippet til skituren, outdoor, jagt, backpackerrejsen eller anden udendørs aktivitet. 

Tøj til det inderste lag:

Tøj til det mellemste lag:

Tøj til det yderste lag:

3-lags princippet

Få inspiration til udendørs beklædning

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dine behov, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi står klar til at hjælpe dig!